Swingend AZ begint Eredivisie-seizoen met zege

13.08.2023

ALKMAAR- AZ is het Eredivisie-seizoen 2023-2024 met een 5-1-zege op Go Ahead Eagles begonnen. Nadat in de eerste helft Jordy Clasie en Vangelis Pavlidis trefzeker waren, luisterde Ruben van Bommel in de tweede helft zijn Eredivisie-debuut op met een goal. Ook Dani de Wit (penalty) en invaller Mayckel Lahdo waren trefzeker.

Ten opzichte van donderdag veranderde Pascal Jansen zijn elftal op twee plekken. Ruben van Bommel maakte zijn basisdebuut voor AZ en verving de geschorste Jesper Karlsson. Jens Odgaard keerde ten koste van Lahdo terug in de basis.

Vroege goal
Het was een openingsfase om van te smullen. Al na drie minuten mocht Yukinari Sugawara aanleggen voor een vrije trap. De poging van de rechtsback ging dankzij de vingertoppen van Jeffrey de Lange maar nét naast. Uit de daaropvolgende corner kopte Pantelis Hatzidiakos nipt voorlangs. Een halve minuut later was het dan wel raak. Van Bommel was scherp, onderschepte de bal van Jamal Amofa en vond Clasie. De aanvoerder rondde fraai af met een heerlijk lobje.

Verdubbeling
AZ was hongerig naar meer en zou nog binnen het kwartier de voorsprong verdubbelen. Een heerlijke trap van Sugawara uit een corner werd van dichtbij binnengekopt door Vangelis Pavlidis voor de 2-0! AZ was aan het swingen en zou door middel van een aantal fraaie combinaties nog een paar keer voor het doel van de Deventenaren opduiken. Een voorzet van Odgaard werd maar net uit het doel getikt door De Lange en even later kopte Pavlidis tegen de lat na een prachtige voorzet van landgenoot Hatzidiakos.

Ruben van Bommel
In de tweede helft ging AZ rustig door waar het gebleven was. Pavlidis was eerder bij de bal dan De Lange, gaf de bal voor op Van Bommel en de Eredivisie-debutant kopte binnen voor de derde goal. AZ was heer en meester in Alkmaar, moest na meer dan een uur spelen toch een tegentreffer incasseren. Philippe Rommens schoot de bal op schitterende wijze binnen uit een vrije trap. Kort daarop voorkwam Mathew Ryan erger met een fantastische redding.

Slotfase
In het laatste kwartier van de wedstrijd kwam AZ nog een paar keer in de buurt van het doel van Go Ahead Eagles. Na een snelle aanval via invaller Mayckel Lahdo kreeg Pavlidis echter niet de bal tegen de touwen. Een inzet van Dani de Wit uit een corner werd knap gepakt door De Lange. Vlak voor tijd was Ernest Poku weg en de aanvaller verdiende een strafschop, nadat Video Assistent Referee Alex Bos scheidsrechter Danny Makkelie naar het scherm had geroepen. Dani de Wit faalde niet vanaf elf meter. Even later maakte Lahdo het nog mooier. De aanvaller bepaalde in de allerlaatste seconde de eindstand op 5-1.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - Go Ahead Eagles 5-1 (2-0)
Eredivisie

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Riechedly Bazoer (61. Alexandre Penetra), David Møller Wolfe; Jordy Clasie, Sven Mijnans, Dani de Wit; Jens Odgaard (61. Ernest Poku), Vangelis Pavlidis, Ruben van Bommel (61. Mayckel Lahdo).
Opstelling Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Gerrit Nauber, Jamal Amofa (46. Joris Kramer), Bas Kuipers; Xander Blomme (46. Enric Llansana), Philippe Rommens (88. Evert Linthorst), Willum Willumsson; Bobby Adekanye (46. Oliver Edvardsen), Victor Edvardsen, Jakob Breum (68. Sylla Sow).

Scoreverloop: 4. Clasie 1-0, 15. Pavlidis 2-0, 51. Van Bommel 3-0, 66. Rommens 3-1, 87. D. De Wit 4-1, 90+3. Lahdo 5-1.
Scheidsrechter: Danny Makkelie
Gele kaarten: Amofa, Nauber (Go Ahead Eagles), D. De Wit, Hatzidiakos (AZ)
Toeschouwers: 16.782